Zoek binnen hvdsg.nl...

Beweegdiploma

Het halen van een zwemdiploma voor het jonge kind is voor veel ouders de normaalste zaak van de wereld en hoort bij de opvoeding. Het behalen van een beweegdiploma voor het jonge kind is nog niet zo vanzelfsprekend, maar ó zo belangrijk voor de motorische en sociale ontwikkeling van een jong kind.

Waarom een Beweegdiploma voor kinderen van 2-6 jaar?
In de leeftijdsperiode van 2 tot 6 jaar vindt bij kinderen de grootste ontwikkeling van de motoriek plaats. In deze periode komen verbindingen en vertakkingen van de hersencellen tot stand. De snelheid in geleiding van prikkels van spieren naar hersenen en omgekeerd, neemt toe. Er ontwikkelt zich een verfijnde samenwerking tussen het gezichtszintuig, evenwichtszintuig en de sensoren in de spieren, pezen en gewrichten enerzijds en het zenuwstelsel anderzijds. Een goed motorisch fundament is van sterke invloed op de fysieke en mentale gesteldheid. Het is dan ook belangrijk om hierop in te spelen. Daarnaast is bewegen voor het jonge kind van groot belang om overgewicht tegen te gaan. Zodra het kind goed kan lopen zijn speelse manieren van bewegen noodzakelijk.

Doelstelling
Het Nijntje Beweegdiploma heeft de ambitie om meer kinderen tussen de 2 en 6 jaar te stimuleren om spelenderwijs beter te leren bewegen.

Doelgroep

  • Kinderen van 2 t/m 3 jaar
  • kinderen van 4 t/m 6 jaar (basisschool)

Beweegdiploma in de praktijk
Het Nijntje Beweegdiploma kan in uw gemeente o.a. uitgevoerd worden met behulp van de inzet van een buurtsportcoach. Hij of zij kan het Beweegdiploma gemeentebreed in voeren bij sportverenigingen, onderwijs en kinderopvang.

De Beweegdiploma lessen bestaan uit lessen waarin op spelenderwijs veilig en verantwoord motorische vaardigheden van het kind geoefend worden. Er zijn twee beweegdiploma lessen-serie’s. Eén voor kinderen van 2 t/m 3 jaar en een lessenserie voor kinderen van 4 t/m 6 jaar. De lesinhoud van de Beweegdiploma’s zijn afgestemd op de motorisch vaardigheden die belangrijk zijn voor de ontwikkeling in de leeftijdsfase van het kind.

Door middel van toetsing wordt aan het eind van een lessenserie (15 tot 20 lessen) bekeken of de motorische vaardigheden van het kind op het juiste niveau ontwikkeld zijn. Zo ja, dan ontvangt het kind zijn/haar Beweegdiploma. Bij een motorische achterstand wordt in overleg met de ouder, de zorg betrokken.

Beweegdiploma in de provincie Groningen
Op dit moment wordt met ondersteuning van Huis voor de Sport Groningen, in de gemeenten Eemsmond, Oldambt, Delfzijl, Loppersum, De Marne, Vlagtwedde, Bellingwedde en Appingedam gewerkt met het Beweegdiploma.

Interesse en/of meer informatie?
Huis voor de Sport Groningen heeft sportcoaches in dienst die geschoold zijn in het Nijntje Beweegdiploma. Wij kunnen u adviseren en ondersteunen in het coördineren en uitvoeren van de Beweegdiploma lessen. Voor vragen en/of meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Soppe, via telefoonnummer 06-26975394  of per e-mail s.soppe@hvdsg.nl