Zoek binnen hvdsg.nl...

Zoutkamp vanaf nu een officieel Sportdorp

De Zoutkampers mogen het zeggen. Wat doen ze nu aan sport en wat zouden ze willen doen? Vanaf vandaag kunnen ze een dorpsgenoot aan de deur verwachten met een vragenlijst. Daarmee wil de stuurgroep van het project Sportdorp de behoeften peilen.

"Want het gaat om wat de bewoners zelf willen", verklaart projectleider Sportdorp Annemiek Steendam, werkzaam bij Huis voor de Sport Groningen. "Als wij iets bedenken en het slaat niet aan, is het zonde van het werk. Bewoners moeten het uiteindelijk zelf overnemen."

Sinds begin deze maand is Zoutkamp officieel Sportdorp, het zestiende in de provincie. Doel is meer mensen in beweging te krijgen. Om dit te bereiken wordt onder meer een breed samenwerkingsverband van lokale partijen opgezet. Hierbij ontvangt men ondersteuning en begeleiding van de projectleider Sportdorp.

Is dat nodig in Zoutkamp? Steendam, die ook gymles geeft op de twee basisscholen in het dorp, denkt van wel. "Er zijn best veel kinderen met overgewicht. Ze zitten vaak achter de computer, er is hier gewoon niet veel." Twee sportverenigingen welgeteld: watersportvereniging Soltcamper Rill en voetbalvereniging Zeester, die de aanvraag ook indienden. En verder lessen streetdance en Pilates, ouderengym en ouder- en kindgym, maar dan houdt het op. Zeker voor senioren is het daarom wrang dat net nu het fitnesszaaltje sluit, vindt Steendam. Dat zit in het nieuwbouwcomplex met ouderenwoningen in het centrum van het dorp, naast fysiotherapeut Wijers, die er gebruik van maakt. Maar met ingang van 1 januari is de huur opgezegd, omdat het niet meer uit kon, vertelt eigenaar Onno Nienhuis. Hij richtte, als aandeelhouder van garnalenbedrijf Heiploeg, het zaaltje enkele jaren geleden samen met de fysiotherapeut in "om iets terug te doen voor het dorp". Gratis weggeven wil hij het echter niet en voor commercieel gebruik is het volgens hem te klein. De aanvraag om de ruimte om te bouwen tot appartementen is daarom al bij de gemeente ingediend.
"Maar dat kan nog stopgezet worden", verzekert Nienhuis. Deze week overlegt hij met de fysiotherapeut en Huis voor de Sport Groningen over hoe het zaaltje toch behouden kan blijven. "Want dit is natuurlijk doorzonde, juist nu we Sportdorp zijn geworden."

Meer nieuws

Impuls voor duurzame sportverenigingen in Groningen

Met HiBike vaker op de fiets naar school

Huis voor de Sport Groningen sportformateur in Leeuwarden

Ouderen blijven in beweging bij OldStars Sport Groningen

Sportkracht Noord lanceert SportMatchNoord

Westerkwartier gaat voor lokaal sportakkoord

meer nieuws in het archief