Zoek binnen hvdsg.nl...

WIBO in Grootegast: positieve bijdrage tegen pesten

Donderdag 21 maart hebben de leerlingen van groep 7 en van groep 8 van OBS De Opstap in Niekerk hun 12-weekse WIBO-cursus, weerbaarheid in het basisonderwijs, afgerond met een heus examen. Alle ouders en Wethouder Kor de Wagt van de gemeente Grootegast waren uitgenodigd om te zien wat de kinderen hebben geleerd tijdens deze lessen.

In de lessen staan thema’s centraal, zoals eigen gevoelens herkennen en kunnen benoemen, omgaan met conflicten, pesten, groepsdruk, maar ook fysieke zelfverdediging.

De jongens en meisjes krijgen van de preventiewerkers gescheiden les. Dit wordt gedaan omdat beide groepen zich daardoor meer op hun gemak voelen en de lessen zelf effectiever zijn.
 

Tijdens de examenles werd er getoond hoe kinderen voor zichzelf op kunnen komen, zelfvertrouwen hebben, hulp vragen en ‘nee’ durven zeggen. Dat is wat de kinderen hebben geleerd van de WIBO-docenten. De ouders zagen hoe hun kind zich verdedigde door middel van traptechnieken en zich afweerde als het werd vastgepakt. De leerlingen droegen een gedicht voor waarin ze vertelden hoe uniek ieder mens is en hoe verdrietig pesten is, en dat dit op school niet mag gebeuren. Veder werd er een rap gedaan over pesten door drie jongens uit groep 8.
Als ultieme proef sloegen enkele kinderen geconcentreerd een plank doormidden, waarmee ze hun kracht en zelfvertrouwen demonstreerden. Trots lieten ze aan het einde van de examenles hun diploma zien aan hun even trotse ouders.
 

Wethouder Kor de Wagt is erg enthousiast over de aangeboden WIBO cursus binnen de gemeente Grootegast en er wordt onderzocht of dit in schooljaar 2013-2014 een vervolg kan krijgen in de gehele gemeente.

Meer nieuws

Impuls voor duurzame sportverenigingen in Groningen

Met HiBike vaker op de fiets naar school

Huis voor de Sport Groningen sportformateur in Leeuwarden

Ouderen blijven in beweging bij OldStars Sport Groningen

Sportkracht Noord lanceert SportMatchNoord

Westerkwartier gaat voor lokaal sportakkoord

meer nieuws in het archief