Zoek binnen hvdsg.nl...

‘Weg met roze koeken en sinas’

B-Fit zorgt ook voor gezondere kinderen, ouders en leerkrachten in provincie Groningen. Mede dankzij de kennis, ervaring en het enthousiasme van Huis voor de Sport Groningen en de mogelijkheden die de Sportimpuls biedt, is B-Fit hier gestart. In totaal zijn 14 aanvragen gehonoreerd, waardoor tien B-Fit coaches opgeleid konden worden en B-Fit op meer dan 20 scholen van start is gegaan.

De Gelderse Sportfederatie, interventie eigenaar van B-Fit, sprak met Fanny van Eijden van Huis voor de Sport Groningen. Zij is B-Fit coach op drie basisscholen en een voortgezet onderwijsschool in de gemeente Oldambt en B-Fit coördinator in andere Groningse gemeenten.

Roze koeken

„Ik zag op verschillende scholen dat het dramatisch gesteld was met de eet- en leefgewoontes van kinderen en ouders. Tijdens pauzes kwamen bijvoorbeeld de bekende roze koeken en flessen sinas tevoorschijn. Daar wilde ik wat aan doen, want ik vind het niet nodig dat kinderen al op jonge leeftijd met een ongezonde leefstijl geconfronteerd worden”, vertelt Fanny.  „Via de Sportimpuls kwam ik toen bij B-Fit terecht en dat programma sluit perfect aan bij wat er volgens ons nodig was. We wilden naast de kinderen óók de ouders bereiken en dat kan met B-Fit.”

Sportimpuls

Om het programma ook financieel mogelijk te maken zijn sportimpulsaanvragen ingediend voor B-Fit. Deze aanvragen zijn met behulp van Huis voor de Sport Groningen gerealiseerd in samenwerking met het onderwijs en de lokale sportverenigingen. „Bij deze partijen is veel draagvlak en enthousiasme voor het B-Fit programma”, vertelt Fanny. „De scholen gaven aan dat ze een gezonde leefstijl bij kinderen erg belangrijk vinden. En ook de verenigingen wilden hier graag hun bijdrage aan leveren door jeugd in contact te brengen met verschillende sporten. Een goede basis voor honorering van de aanvraag. En dat blijkt uit het succes.” In de provincie Groningen zijn voor B-Fit nu in totaal 14 Sportimpulsaanvragen gehonoreerd. De provincie is daarmee, naast Gelderland, koploper met meer dan 20 (toekomstige) B-Fitscholen.

Actief

B-Fit is eind 2014 gestart op vier scholen in de gemeente Oldambt. „Het gaat goed”, vertelt Fanny. „ Ik ben begonnen met pauze-activiteiten. Dat is een goede start. Je bent namelijk gelijk zichtbaar. Ook voor ouders die op school zijn.  Iedereen kent juf Fanny direct en associeert B-Fit met iets leuks.” Doordat de scholen zelf een gezonde leefstijl belangrijk vinden, was er al voldoende draagvlak en dat heeft zeker geholpen bij de start. „Ook het enthousiasme van de ouders werkt aanstekelijk”, vult Fanny aan. Ik heb op enkele scholen zelf voorlichting gegeven aan ouders over gezonde voeding. Ouders gaven na afloop aan dat ze er echt wat aan hadden. Ze wisten bijvoorbeeld niet dat er in sinaasappelsap zo veel suiker zit. Daar doen we het uiteindelijk voor. Zij geven het weer door aan hun kinderen, zodat zij de gezonde(re) leefstijl als de nieuwe standaard zullen ervaren.”

Meer informatie over B-Fit?

Voor meer informatie over B-Fit, klik hier.

Bron: de Gelderse Sport Federatie

Meer nieuws

November: "ALLE Groningers doen mee!"

Impuls voor duurzame sportverenigingen in Groningen

Met HiBike vaker op de fiets naar school

Huis voor de Sport Groningen sportformateur in Leeuwarden

Ouderen blijven in beweging bij OldStars Sport Groningen

Sportkracht Noord lanceert SportMatchNoord

Westerkwartier gaat voor lokaal sportakkoord

meer nieuws in het archief