Zoek binnen hvdsg.nl...

Stagiair ontwikkelt leefstijlwerkboek voor cliënten en begeleiders

Nieuwe 'slinger van succes'

Deze week het succesverhaal van Antonie Buist, na een stage bij Huis voor de Sport Groningen inmiddels stagiaire bij Stichting De Zijlen en nauw betrokken bij de ontwikkeling van het leefstijlwerkboek waar cliënten en begeleiders samen mee aan de slag gaan om bewust bezig te zijn met een gezondere leefstijl .  Hij maakte onlangs een filmpje waarin het leefstijlboek wordt uitgelegd. Link naar het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=iqpkmzQNBpM

Stel je zelf eens even voor:

Mijn naam is Antonie Buist. Ik loop stage bij Stichting de Zijlen. Ik doe daar mijn afstudeeropdracht. Ik onderzoek het effect van leefstijlwerkboek dat is ontwikkeld met het doel om begeleiders in gesprek te laten komen met cliënten betreffende ‘de manier van leven’.

Het zijn vaak de kleine dingetjes die belangrijk zijn

Waarom ik denk dat bewegen belangrijk is: Voor mijzelf merk ik dat bewegen een uitlaatklep is. Mocht ik een drukke dag of week achter de rug hebben dan is even lekker bewegen mijn manier om wat stoom af te blazen. Het geeft ook een voldaan gevoel wetende dat je goed bezig bent geweest.

Ik merk ook dat bij de doelgroep mensen met een verstandelijke beperking bewegen belangrijk is. En niet alleen bewegen maar ook meerdere aspecten van een gezonde leefstijl, denk aan voeding en vochtinname, rookgedrag en het gebruik van drank. De een sport en beweeg al veel en dat is natuurlijk goed. De ander kan daar meer moeite mee hebben om voldoende te bewegen en dit ook vast te houden. Bewegen is belangrijk omdat ik geloof dat het de kwaliteit van leven vergroot. En dan hoef je niet groot te denken. Besluiten om de trap te nemen in plaats van de lift is al erg goed. Het zijn vaak de kleine dingetjes die belangrijk zijn. Gooi niet direct je hele dagelijkse structuur om zodat je meer gaat bewegen. Het is goed kleine stapjes te nemen zodat de drempel om meer te bewegen minder hoog ligt.

Mijn succes: Ik merk hoe blij iemand kan zijn als zij een hulpmiddel aangereikt krijgen die hen kan helpen om bijvoorbeeld af te vallen of alleen al begrip en steun te ervaren door gesprekken met anderen

Mijn behaalde succes en hoe ik dit bereikt heb: Tijdens mijn afstudeeronderzoek heb ik gewerkt met het Leefstijlwerkboek ‘Het Leefstijlpaspoort’. Dit is een werkboek dat een begeleider samen met zijn/haar cliënt kan gebruiken om met elkaar in gesprek te raken over elkaars manier van leven. Voorbeelden zijn vragen over jouw manier van eten en drinken, bewegen, roken en het nuttigen van alcohol. Het is maar net wat relevant is. Het werkboek is gericht op de cliënt maar het is ook erg leuk dat de begeleider het zelf invult. Ik heb bij vier begeleiders en 6 cliënten gekeken hoe zij zes weken lang het Leefstijlpaspoort hebben gebruikt en wat er na de zes weken is veranderd ten opzichte van gedrag, mening en ervaringen. Omdat het Leefstijlpaspoort relatief onbekend was bij de werknemers van Stichting de Zijlen heb ik een introductiefilm over het Leefstijlpaspoort gemaakt. Hier is een cliënt gefilmd die positieve ervaringen heeft meegemaakt dankzij het Leefstijlpaspoort. Ik merk hoe blij iemand kan zijn als zij een hulpmiddel aangereikt krijgen die hen kan helpen om bijvoorbeeld af te vallen of alleen al begrip en steun te ervaren door gesprekken met anderen. En daar word ik ook erg blij van. Kleine positieve veranderingen kunnen enorm stimuleren om door te gaan richting een grote verandering.

Blij dat ik bij kan dragen in het stimuleren van een positieve verandering in iemand zijn leven

Dit succes betekent voor mij erg veel. Ik ben erg dat ik bij kan dragen in het stimuleren naar een positieve verandering in iemands leven. Voor de cliënten en begeleiders geloof ik dat dit succes ook een stap kan zijn om het Leefstijlpaspoort te gebruiken mochten zij ervaren dat dit nodig is. Hier is de introductiefilm erg geschikt voor.

Wat ik anderen mee wil geven?

Wat ik anderen mee zou willen geven? Geniet van de kleinste positieve veranderingen die je ervaart. Of het bij jezelf is of bij iemand anders. Gebruik het Leefstijlpaspoort als hulpmiddel. Het filmpje bekijken:  https://www.youtube.com/watch?v=iqpkmzQNBpM

 

Iedere week laten we een succes  uit de provincie zien. Zodat er een hele slinger met succesverhalen ontstaat. Ben jij trots op je behaalde succes en wil je het delen? Stuur een e-mail: m.zwartsenburg@hvdsg.nl.

Meer nieuws

Impuls voor duurzame sportverenigingen in Groningen

Met HiBike vaker op de fiets naar school

Huis voor de Sport Groningen sportformateur in Leeuwarden

Ouderen blijven in beweging bij OldStars Sport Groningen

Sportkracht Noord lanceert SportMatchNoord

Westerkwartier gaat voor lokaal sportakkoord

meer nieuws in het archief