Zoek binnen hvdsg.nl...

Sportverenigingen vragen dubbel zo vaak bewijs goed gedrag aan

Het aantal aanvragen van Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor vrijwilligers bij sportvereniging is dit jaar verdubbeld. Dat schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) donderdag aan de Tweede Kamer. Vorig jaar werden nog 5.126 VOG's aangevraagd, dat aantal is dit jaar opgelopen naar 10.251. Steeds meer sportverenigingen zijn bewijzen van goed gedrag gaan eisen van hun begeleiders en coaches, omdat de laatste jaren vaker misstanden aan het licht zijn gekomen. Zo zijn er meerdere gevallen bekend waarbij vrijwilligers zich vergrepen aan de jeugdige of gehandicapte leden van de vereniging.

Geen geld

Het probleem is echter dat veel verenigingen het geld niet hebben om VOG's voor alle vrijwilligers, begeleiders en trainers aan te vragen. Daarom vergoedt sportkoepel NOC*NSF de aanvragen. "Als sportvereniging, maar ook als sportbond, is het een plicht om maatregelen te nemen die seksuele intimidatie en zedenzaken kunnen voorkomen. De VOG is één van de mogelijke maatregelen", laat een woordvoerder weten.

De sportkoepel is dan ook blij met de verdubbeling van de aanvragen. "Verenigingen beseffen zich steeds meer dat het aanvragen van VOG's hen op weg helpt om een veilig klimaat voor hun leden te creëren." Het aanvragen van VOG's is een stap in de goede richting, maar natuurlijk niet voldoende, voegt NOC*NSF toe. "Het zou onderdeel moeten zijn van een breder preventiebeleid, zoals het checken van referenties, het bekend maken van de gedragsregels voor begeleiders en het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon in de club."

Vanaf 1 januari 2015 zijn de VOG-aanvragen voor sportvrijwilligers overigens gratis, maakte staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) eerder bekend.

Lees hier meer.

Bron: NU.nl

Meer nieuws

SportinZicht juli 2018 nu online!

Zeven Groninger subsidieaanvragen Sportimpuls gehonoreerd

Helft van de kinderen beweegt te weinig

Inzetten beweegcoach loont

Selectie FC Groningen bij finale Buurt Battle!

meer nieuws in het archief