Zoek binnen hvdsg.nl...

(S)cool on wheels bezoekt het Zernike College Zuidlaren

De leerlingen van het Zernike College (Zuidlaren), sportklas leerjaar 2,  hebben deze maand twee basketbalclinics van GasTerra Flames gekregen én daaropvolgend een clinic rolstoelbasketbal.

Tijdens deze laatste clinic hebben de leerlingen ervaren hoe het is om met een handicap te sporten. Johan Reekers en Geert Henk Wessels van (S)Cool On Wheels, vertelden allereerst hun levensverhaal. Geert Henk heeft sinds zijn 15e jaar een dwarslaesie en gebruikt een rolstoel. Johan heeft sinds zijn 4e jaar beenprotheses nodig om rond te kunnen lopen. Beide hebben op hoog niveau gesport. Johan heeft al 8 keer deelgenomen aan de paralympische spelen, waar hij diverse medailles heeft gewonnen. Inmiddels is hij 55 jaar en doet nog steeds mee in de top. Hij wil graag met zijn sport ‘handbiken’ naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016.

Beide mannen lieten indrukwekkende filmpjes zien van mensen die een lichamelijke beperking hebben. De beelden lieten zien dat het ongelooflijk knap is op welke wijze sommige mensen het gebrek aan goed functionerende handen, armen of benen kunnen compenseren met aanpassingen en vindingrijkheid. Ook werd al snel duidelijk dat er veel mogelijkheden zijn voor mensen met een handicap om te sporten. In één van de filmpjes is iemand zonder benen te zien, die al skiënde een berg af komt. Ook was te zien dat iemand in een rolstoel een backflip maakte.

Na de introductie gingen de leerlingen naar de sporthal om daar zelf in een rolstoel te kunnen zitten en zodoende te ervaren hoe moeilijk het is om, zonder te kunnen lopen, te basketballen. Niet alleen wordt veel balvaardigheid gevraagd, maar ook behendigheid met de stoel. De combinatie bleek niet altijd mee te vallen. De slotwedstrijd een leuke en erg mooie afsluiting van deze leerzame clinic.

Onlangs heeft Fonds Gehandicaptensport een digitaal lespakket rondom Scool on Wheels gelanceerd. Hieraan kunnen basisscholen meedoen. Ook kunnen basisscholen via bijvoorbeeld een sponsorloop zelf een Scool on Wheels clinic verdienen. Meer weten over het digitale lespakket of de mogelijkheid om een Scool on Wheels clinic te houden op school?

Kijk op www.lesmateriaal.scoolonwheels.nl of bel met Celine Oosterhout van Fonds Gehandicaptensport: 020 737 21 70.

Meer nieuws

November: "ALLE Groningers doen mee!"

Impuls voor duurzame sportverenigingen in Groningen

Met HiBike vaker op de fiets naar school

Huis voor de Sport Groningen sportformateur in Leeuwarden

Ouderen blijven in beweging bij OldStars Sport Groningen

Sportkracht Noord lanceert SportMatchNoord

Westerkwartier gaat voor lokaal sportakkoord

meer nieuws in het archief