Zoek binnen hvdsg.nl...

Rob de Waard: "Bezuinigen is geen sport"

Lees hieronder de boodschap van Huis voor de Sport Groningen tijdens de hoorzitting over de bezuinigingen van de stad Groningen.

Geachte leden van de gemeenteraad,

Mijn naam is Rob de Waard, directeur Huis voor de Sport Groningen.
Wij verzorgen de sportstimulering in de stad. Denk aan de BSlim projecten in 8 wijken voor de jeugd en de populaire kennismakingscursus Sporthopper.

Wij bereiken jaarlijks vele duizenden kinderen. Gedreven, met enthousiasme en onze deskundigheid. De kinderen genieten en raken ook enthousiast. Ze leren en blijven bewegen. Wij investeren zo in hun gezonde toekomst.

Wij doen dat voor weinig geld. Sportstimulering is namelijk niet duur, maar wel duurzaam. En het levert veel op. Geen lange vergaderingen, geen dikke rapporten, maar zichtbaar actief in de wijken met onze mensen in trainingspak die actief zijn met kinderen! Binnen en buiten. Voor een paar euro per inwoner per jaar en het rijk betaalt ook mee. Zo resteert een afrondingsverschil op de gemeentebegroting.

Daar 10% van af halen is al een gemiste kans. Maar onze korting wordt veel hoger, misschien wel 30%! Een ingewikkeld verhaal over cofinanciering en incidentele en structurele middelen. Zo ingewikkeld, dat de gemeente het ook nog niet weet en wij nog steeds niet weten waar we aan toe zijn.

Veel minder activiteiten dus en minder kinderen actief. Minder steun voor sportverenigingen. Misschien wel stoppen met Sporthopper. Keuzes maken heet dat, geloof ik, of prioriteiten stellen. Sport is vaak wel een prioriteit als ‘we’ weer eens goud hebben gewonnen. Dan staat iedereen trots vooraan. Maar het begint op school en bij een vereniging. En sport en bewegen is ook nog veel meer dan alleen de onmisbare basis voor de topsport.
Amsterdam heeft de aanval geopend op obesitas met onder andere extra geld voor sport een bewegen. Ook Johan Cruijff luidde onlangs de noodklok over de bewegingsarmoede onder de jeugd. De roep om terugkeer van de gymlessen door een vakleerkracht op basisscholen wordt steeds luider, maar heeft Groningen nog niet bereikt.

Het percentage kinderen met overgewicht is in sommige Groningse wijken volgens de GGD verontrustend hoog, 20 tot wel 40%! Obesitas is de sluipmoordenaar van de toekomst. Dat schreeuwt om actie! En niet om bezuinigingen.

Maar u kunt nog meer gezonde winst boeken door efficiënt te zijn. Breng de vele combinatiefunctionarissen in de stad onder één noemer. Minder overhead, minder overleg, nog meer ruimte voor de kern: zichtbare sportactiviteiten voor de jeugd in wijken en steun voor sportverenigingen. Ik ben niet objectief, maar Huis voor de Sport Groningen is voor die taak berekend!

Ik verzoek u te blijven investeren in sport en bewegen voor de jeugd in plaats van te bezuinigen. En als u onverhoopt toch kort, hou het dan bij 10% en tref de kinderen niet extra.
Waarom?
Om iedereen te laten meedoen
Om te winnen en te leren verliezen
Om te leren respecteren
Om het beste uit je zelf te halen
Om het voortbestaan van de breedtesport
Om de leefbaarheid in de wijken
Om de zorgkosten betaalbaar te houden
Om obesitas letterlijk te lijf te gaan
Om een gezonde toekomst voor uw en onze kinderen
Om van bezuinigen geen sport te maken.
Daarom dus. Dat u het weet.
Dank u voor uw aandacht en veel wijsheid gewenst.

Rob de Waard,
Directeur/Bestuurder Huis voor de Sport Groningen

Meer nieuws

November: "ALLE Groningers doen mee!"

Impuls voor duurzame sportverenigingen in Groningen

Met HiBike vaker op de fiets naar school

Huis voor de Sport Groningen sportformateur in Leeuwarden

Ouderen blijven in beweging bij OldStars Sport Groningen

Sportkracht Noord lanceert SportMatchNoord

Westerkwartier gaat voor lokaal sportakkoord

meer nieuws in het archief