Zoek binnen hvdsg.nl...

Politiek in alle Staten door sportieve (e)motie

Woensdag nam ik, naïef als ik ben, hoopvol plaats op de tribune bij het sportdebat in de Provinciale Staten. De voortekenen waren goed. Eindelijk erkenning van het belang van bewegen en sport. En eindelijk boter bij de vis. Moties voor extra geld met ruim voldoende handtekeningen lagen klaar. Partijen hadden al een jubelend persbericht verzonden. Niets leek een historische doorbraak nog in de weg te kunnen staan. De langverwachte terugkeer van Groningen in de eredivisie van de Nederlandse sportkaart. Historisch werd het zeker, maar vooral door het gevoel van plaatsvervangende schaamte.

De Groningse sport werd weer eens de dupe van het doorschuiven van een hete aardappel van provincie naar 23, merendeels straatarme, gemeenten. Een politiek steekspel van macht en belangen. Het is niet mijn wereld.

Sport is oh zo belangrijk, maar de gemeenten moeten de contributie maar dokken. Dat zwarte pieten noemen we dan met een mooi woord een kerntakendiscussie. Heb je geen kerntaak, heb je dus ook geen verantwoordelijkheid en geen kosten en wens je de gemeenten dus veel succes! En gaat iedereen weer over tot de orde van de dag, zoals er altijd zo plechtig onder een motie staat. Nu weet ik eindelijk wat daarmee wordt bedoeld: je vervolgens afzijdig houden dus.

Behalve als er een kampioen gehuldigd moet worden, dan eist de provincie wel een kerntaak op het podium. Velen onder ons herinneren zich nog hoe in 1988 staatssecretaris Dick Dees door Ruud Gullit publiekelijk werd genegeerd en als een sportbobo  te kijk werd gezet.

Het is misschien verrassend, maar in Limburg, Friesland en veel andere provincies hebben ze ook gemeenten. En ongetwijfeld ook iets afgesproken over kerntaken of zo. Maar ook veel problemen op gebied van leefbaarheid en gezondheid. Net als hier. En daar hebben ze wel lef en maken provincies eigen keuzes, gezever over kerntaken of niet. Daar helpt men de gemeenten, sportverenigingen, scholen en kinderen met overgewicht. Omdat het nodig is en gemeenten dat niet alleen kunnen. Investeren in bewegen en sport is immers niet verboden en je krijgt er geen strafblad door.

Voor wie de schoen past: Beste statenleden, ik hoop dat u net zo beroerd geslapen heeft als ik na woensdag. En dat u ook denkt, dit was niet goed. Slecht voor het imago van uw politiek, en vooral voor de sport en de leefbaarheid en gezondheid van onze provincie en haar inwoners.

Een aantal van u heeft een grote kans gemist door een maatschappelijk belangrijk thema als sport en bewegen te gebruiken voor politieke spelletjes. Maar een gemiste kans is nog geen verloren wedstrijd. Fouten maken mag, u en ik maken ze dagelijks. Herstel uw fout nog voor 18 maart en investeer fors in bewegen en sport in onze provincie. Twee euro per inwoner is een mooi begin voor een prachtige toekomst. Het zal u tot in lengte der jaren in positieve zin worden nagedragen.

Ik leg nog één keer uit waarom:
Om de leefbaarheid in dorpen, wijken en regio's,
Om het voortbestaan van de sportverenigingen,
Om fitte werknemers,
Om een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en medewerkers,
Om integratie en participatie,
Om iedereen te kunnen laten meedoen

en tenslotte:

Om de gezondheid van uw en onze (klein)kinderen.

Daarom dus.

Dat u het weet.

Het is geen kerntaak van mij om een brief naar de krant te schrijven. Maar ik vond het nodig. Omdat het in de kern wel mijn taak is. Een bewuste keuze dus. Ik hoop dat deze (e)motie wel wordt aangenomen. Mijn handtekening blijft er in ieder geval onder staan.

 

Rob de Waard

Directeur Huis voor de Sport Groningen

Meer nieuws

Impuls voor duurzame sportverenigingen in Groningen

Met HiBike vaker op de fiets naar school

Huis voor de Sport Groningen sportformateur in Leeuwarden

Ouderen blijven in beweging bij OldStars Sport Groningen

Sportkracht Noord lanceert SportMatchNoord

Westerkwartier gaat voor lokaal sportakkoord

meer nieuws in het archief