Zoek binnen hvdsg.nl...

Studenten van het Alfa-college kunnen uw vereniging ondersteunen

Het Alfa-college (Sport en bewegen) staat voor een koersverandering. Vanaf het schooljaar 2016-2017 zullen ze niet meer opleiden tot ‘sport en spelbegeleider’ maar tot ‘medewerker sport en recreatie’. Een belangrijk nuanceverschil waardoor deze studenten na hun opleiding breder inzetbaar zijn in de sport- en recreatiewereld.

Praktijkgericht lesgeven
Met het oog daarop willen ze met het onderwijs meer de praktijk in en sportverenigingen zijn daarvoor ideale organisaties. Werkzaamheden die de leerlingen bij uw verenigingen onder andere kunnen doen, zijn o.a. het inrichten van ruimtes, onderhoud en beheer, schoonmaken, activiteiten voorbereiden, organiseren en evalueren. Een voorbeeld is de al bestaande samenwerking met DIO Groningen. Er is daar sprake van onderwijs op locatie en de studenten helpen daarnaast in de schoonmaak en onderhoud van het sportpark.

De meerwaarde voor uw vereniging
Voor deze praktijkgerichte benadering van het onderwijs zoekt het Alfa-college verenigingen waar concrete projecten uit te voeren zijn. Belangrijk is dat het Alfa-college dit ziet als een begeleide stage. Dit betekent dat er altijd een docent bij zal zijn die met zijn klas en de betrokken partijen de afgesproken werkzaamheden uitvoert en dit ook voorbereidt en evalueert. De begeleiding van de groep rust dus niet op de schouders van de vereniging.

Als Huis voor de Sport zien we een duidelijke meerwaarde voor de verenigingen. Werkzaamheden die blijven liggen vanwege te weinig mankracht of activiteiten die lastig te organiseren zijn vanwege een gebrek aan vrijwilligers kunnen op deze manier toch doorgang vinden. De concrete vraag aan u als sportvereniging is dan ook of er kansen zijn om gebruik te maken van de hulp en inzet van deze studenten. U kunt denken aan de al genoemde activiteiten, maar ook bijvoorbeeld de hulp bij een sportdag. De voorkeur gaat uit naar activiteiten die één dag duren of op een vaste dag gedurende enkele weken (tot ca. 6 weken). 

Het Alfa-college wil in het resterende deel van dit schooljaar (tot begin juli) proberen enkele pilot projecten op te pakken. Vanaf het schooljaar 2016-2017 wordt deze werkwijze opgenomen in de opleiding.

Heeft u vragen of een concreet project? Neem dan contact op met:

Jaap Urban, 06-26975385 (ma+di) of j.urban@hvdsg.nl (alle werkdagen)

Meer nieuws

Huis voor de Sport Groningen sportformateur in Leeuwarden

Ouderen blijven in beweging bij OldStars Sport Groningen

Sportkracht Noord lanceert SportMatchNoord

Westerkwartier gaat voor lokaal sportakkoord

Sportclubs onder strenger toezicht belastingdienst

Uitslag werknemersonderzoek Arbeidsloket

meer nieuws in het archief