Zoek binnen hvdsg.nl...

Meer gym van vakdocent in de stad

In meer wijken in de stad gaan vakdocenten de gymnastiekuren op scholen verzorgen. Daar heeft het college van burgemeester en wethouders (B&W) in Groningen geld voor uitgetrokken.
 

Met dit geld krijgen straks ook kinderen op scholen in Vinkhuizen, de Oostparkwijk en Beijum twee uur per week les van een echte gymleraar. Sinds september 2014 heeft de gemeente dat ook al voor scholen in Hoogkerk, Lewenborg, Selwerd, Paddepoel en de Tuinwijk geregeld. Dat is in het kader van het project ‘Bewegen voor kinderen: slim, fit en gezond’. Op veel scholen in Groningen krijgen kinderen maar één uur per week gym van een vakdocent. Soms krijgen ze helemaal geen gymnastiek van echte gymleraren, maar doen hun juffen of meesters dat.

Bewegingsarmoede
Volgens de gemeente is twee uur les van een vakdocent lichamelijke opvoeding beter. Uit onderzoek van de Hanzehogeschool blijkt ook dat twee uur les van een vakdocent een hoog niveau garandeert. Bovendien zorgt het voor “meer binding, betrokkenheid en signalering”. “Uitvoering van ‘Bewegen voor kinderen’ betekent een grote kwaliteitsslag voor het bewegingsonderwijs”, aldus B&W. De gemeente wil het project naar de hele stad uitbreiden. “Omdat preventie van bewegingsarmoede in elke wijk een belangrijk thema is”, aldus B&W.

Bslim
‘Bewegen voor kinderen’ is onderdeel van het gemeentelijke leefstijlproject Bslim om kinderen aan het bewegen te krijgen. Dat project loopt al een aantal jaren. Het blijkt dat de grootste successen te halen zijn tijdens de schooltijden en minder na schooltijd. Buiten school zijn sportactiviteiten te vrijblijvend. Vooral de kinderen die toch al sportminded zijn komen daar op af. Daarom is de focus van Bslim met ‘Bewegen voor kinderen: slim, fit en gezond’ verschoven naar gym op school door meer vakleerkrachten les te laten geven.

Lees ook de nota: 'Bewegen voor kinderen, evaluatie' >>

Meer nieuws

Nieuwsbrief Buurtsportcoach Academy Noord

Nieuwsbrief KennisLab BIOR Noord

Lancering Buurtsportcoach Academy Noord

Lancering Sport- en Cultuurhopper in gemeente Groningen

WandelFit met Ommetjes Tocht om de Noord

2e Pilotfase Vrijwilligers & Co

Nieuwe ronde Ondersteuningsaanbod Gezonde School 2019-2020

De 6 B’s die essentieel zijn voor vrijwilligerswerk

Donar en Sarèl de Jong grote winnaars Sportgala

Gronings Sportdebat op 28 februari a.s.

meer nieuws in het archief