Zoek binnen hvdsg.nl...

Komt er extra geld beschikbaar voor sport?

In de strijd om de kiezer boksen partijen tegen elkaar op met prachtige beloften. Met het gevoel en de beleving van de Olympische spelen nog in het achterhoofd besteden politieke partijen ook aandacht aan sport in hun verkiezingsprogramma. Een aantal belooft extra te investering in sport.

Ondanks de economische crisis willen VVD en PvdA tientallen miljoenen steken in de sportbranche. De VVD denkt 30 miljoen euro extra uit de Lottogelden te kunnen halen en de PvdA wil met een actieplan tientallen miljoenen voor de sport uittrekken.

De VVD is van mening dat een gedeelte van de opbrengst van de Lotto, ongeveer 20 à 30 miljoen extra naar sport moet gaan. 'Met dat geld kunnen bijvoorbeeld sportaccommodaties worden verbeterd,' zegt VVD-Kamerlid Bart de Liefde tegen het AD. Volgens hem kan de overheid als vergunninghouder de voorwaarden zo aanpassen dat er meer geld naar sport gaat. Daarnaast wil de VVD dat de uitkering voor oudere sporters omhoog gaat.

Rolmodel
De PvdA komt met een actieplan, waarin 'tientallen miljoenen' worden uitgetrokken voor de sport. De partij wil dat scholen verplicht vakdocenten gym hebben, een vrijstelling van btw voor sportclubs en betere mogelijkheden voor topsporters om hun training en studie te combineren.

'We moeten ruim baan geven aan talent en dat vraagt om een investering,' zegt PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing. 'Maar dat betaalt zich ook terug aan de samenleving. Sporters zijn rolmodellen voor kinderen, die meer moeten bewegen. Sporten leidt ook tot betere prestaties op school.' De SP vindt dat de overheid de laatste jaren voldoende in topsport heeft gestoken, maar wil wel meer gymlessen en vakdocenten.

Sportklimaat
De verkiezingsbeloftes komen voor sporters als geroepen. Uit onderzoek bleek onlangs dat topsporters en -coaches vinden dat het sportklimaat in Nederland achteruit gaat. De overheid investeerde sinds 2009 zo'n 200 miljoen euro in topsport. Volgens de sporters blijft Nederland qua voorzieningen echter achter bij andere landen.

Bron: www.ad.nl

 

Meer nieuws

November: "ALLE Groningers doen mee!"

Impuls voor duurzame sportverenigingen in Groningen

Met HiBike vaker op de fiets naar school

Huis voor de Sport Groningen sportformateur in Leeuwarden

Ouderen blijven in beweging bij OldStars Sport Groningen

Sportkracht Noord lanceert SportMatchNoord

Westerkwartier gaat voor lokaal sportakkoord

meer nieuws in het archief