Zoek binnen hvdsg.nl...

KNZB organiseert Voorzittersdag 2014

De jaarlijkse Voorzittersdag is een dag van ontmoeten, van netwerken en kennis delen. Verenigingen, KNZB medewerkers, experts, exploitanten en gemeenten gaan met elkaar in gesprek. Samen staan we sterker en kunnen we het mogelijk maken dat nog meer mensen de zwemsport kunnen beoefenen.

We nodigen u van harte uit voor de Voorzittersdag 2014 op zaterdag 22 maart in het Topsportcentrum in Almere. Het thema van de dag is ‘de ondernemende vereniging’. De positie van verenigingen in de maatschappij en in het bad verandert. Verenigingen zijn steeds vaker gesprekspartner richting gemeente, exploitant en onderwijs. Dat vraagt om een ondernemende vereniging. In een plenair gedeelte en in de verschillende workshops krijgt u inspiratie, best practices en verschillende handvatten om hier mee aan de slag te gaan.

Tijdens de Voorzittersdag maken we ook de Ondernemende vereniging van het jaar 2014 bekend. Lees hoe u mee kunt doen en maak kans op de prijs van 1000 Euro.

Programma

09.30 uur  Ontvangst met koffie en thee
10.00 uur  Opening door Erik van Heijningen, voorzitter KNZB & Jan Kossen, algemeen directeur
10.30 uur  Inspiratie van droom tot succes – Katja Staartjes
11.15 uur  De ‘lokale’ ondernemende vereniging aan het woord – Peter de Boer
11.45 uur  De gemeente aan het woord
12.15 uur  De meest ondernemende vereniging 2014
12.30 uur  Lunch
13.45 uur  Workshop ronde 1
15.00 uur Middag break
15.15 uur  Workshop ronde 2
16.30 uur  Plenaire afsluiting en borrel

Workshops

Hieronder vindt u een overzicht van de workshops.  Er zijn 2 workshop rondes. We proberen u zo veel mogelijk in te delen in een workshop van uw keuze. Indeling vindt plaats op volgorde van aanmelding.  We vragen u een keuze te maken voor 3 workshops .

Beleid & visie
Wat is de stip aan de horizon voor uw vereniging? Hoe ziet de toekomst er uit? Wat wilt u bereiken vandaag en morgen? Het is verstandig hier als bestuurder over na te denken en een beeld bij te hebben. In deze workshop krijgt u als bestuurder handvatten om hier mee aan de slag te gaan en eens van afstand na te denken over de toekomst van de vereniging.

Sportief besturen
Sportiviteit en respect in het zwembad is iets wat we allemaal na streven. Maar hoe zorgt u als bestuurder nu dat uw vereniging dat veilige sportklimaat creëert? Tijdens de workshop gaan we aan de hand van de theorie van Sportief Besturen met elkaar in gesprek over sportiviteit- en respectvraagstukken en bieden we de mogelijkheid om eigen  praktijkervaringen en kennis met elkaar te delen.

De vereniging online
Een website, nieuwsbrief, social media, deze online communicatiemiddelen zijn niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. Sporters, fans en geïnteresseerden zoeken informatie op en willen op de hoogte blijven. Tegelijkertijd willen ze het gevoel hebben ergens bij te horen. Hoe speelt u daar als vereniging op in? In deze workshop laten we zien hoe een vereniging succesvol online kan zijn.

Accommodatiezaken in gesprek met de gemeente, exploitant, adviesbureau en de vereniging
Op dit moment zijn er in het hele land veel ontwikkelingen op het gebied van accommodatiezaken. Denk aan sluitingen en bezuinigingen, maar ook aan nieuwbouw, nieuwe exploitanten en een eventuele grotere rol voor zwemverenigingen in zwembaden. In deze workshop hebben we de gehele keten van huurder tot exploitant uitgenodigd om u te informeren over de mogelijkheden rondom uw accommodatie. We bespreken een aantal casussen en kijken naar oplossingen voor deze problematiek.

Zwemvereniging als maatschappelijke ondernemer
Als vereniging heeft u binnen het lokale netwerk te maken met de exploitant, de gemeente, sportinstanties en overige sportverenigingen. In toenemende mate blijken die contacten van groot belang voor de positionering van de vereniging. Dat er voor vereniging een sterk lokaal netwerk tot kansen kan leiden, willen we in deze workshop met u delen. We hopen tijdens deze workshop kansen en mogelijkheden te laten zien die de vereniging kan oppakken.

Kansen voor uitbreiding van het aanbod 
De zwemsport is voor iedereen. We zetten ons in om zoveel mogelijk mensen deze sport te laten beoefenen. Ook in uw buurt liggen voldoende kansen en mogelijkheden voor veel verschillende doelgroepen. Welke sportactiviteiten uw vereniging kan aanbieden en hoe u deze doelgroepen aan uw vereniging kunt binden bespreken we in deze workshop. We kijken met een marketing ‘bril’ naar deze kansen en wat ‘binden, boeien & behouden’ betekent.

Subsidie & fondsenwerving
In veel gemeenten worden de subsidies aan verenigingen gekort of verdwijnen soms helemaal. Wat kunt u hier als vereniging een doen en waar moet u op voorbereid zijn. Daarnaast wordt er in deze workshop ook gekeken naar andere mogelijkheden om geld binnen te halen voor de zwemvereniging.

Nieuwe zwemlesmethode
De KNZB hecht veel waarde aan de kwaliteit van het zwemonderwijs, waarbij veiligheid en plezier centraal staan. Uit vele onderzoeken is gebleken dat er behoefte is aan een nieuwe aanpak. De KNZB heeft dit opgepakt en een nieuwe zwemlesmethode ontwikkeld. Wat houdt de methode in? Wat zijn de resultaten van de pilotgroepen? Is de nieuwe KNZB Zwemlesmethode ook interessant voor uw vereniging? Tijdens deze sessie komt dit allemaal aan bod!

Aanmelden
Klik hier om u aan te melden voor de Voorzittersdag 2014.

 

Meer nieuws

Huis voor de Sport Groningen sportformateur in Leeuwarden

Ouderen blijven in beweging bij OldStars Sport Groningen

Sportkracht Noord lanceert SportMatchNoord

Westerkwartier gaat voor lokaal sportakkoord

Sportclubs onder strenger toezicht belastingdienst

Uitslag werknemersonderzoek Arbeidsloket

meer nieuws in het archief