Zoek binnen hvdsg.nl...

Huis voor de Sport Groningen stimuleert gezonde keuze op 19 maart

Huis voor de Sport Groningen stimuleert gezonde keuze op 19 maart

We winnen veel met sport. Kijk maar naar de recentelijke Olympische Winterspelen. Maar hetgeen we nog meer winnen is niet altijd te vatten in medailles. Sport en bewegen draagt bij aan een gezonde leefstijl, zorgt voor plezier, verbindt mensen met elkaar. Het belang van sport en bewegen als onderdeel van een gezonde leefstijl is groot. Daarom heeft Huis voor de Sport Groningen gisteren de campagne “Buitenspel” gelanceerd, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.

Dat we veel winnen met sport en bewegen moge duidelijk zijn. De praktijk is echter weerbarstig. Op dit moment kampt een groot deel van de bevolking met overgewicht. En beweegt een groot deel van de mensen structureel te weinig. Desondanks wordt op het domein van sport en bewegen massaal bezuinigd.

Het is immers geen wettelijk vastgestelde taak vanuit de overheid. De provincie Groningen vormt daarop geen uitzondering. Daar waar Groningen jarenlang naam en faam heeft opgebouwd als het gaat om het stimuleren van sporten en bewegen en ondersteunen van sportverenigingen, trekken provincie en gemeenten zich steeds verder terug. De provincie ziet sport en bewegen als een taak van de lokale overheid. Terwijl door de decentralisatie gemeenten meer taken krijgen, maar minder middelen.

De vraag die gesteld kan worden is; hebben we niet allemaal een taak om te komen tot een gezonde provincie? Van de provincie, de gemeente tot aan maatschappelijke organisaties en de inwoners zelf? Huis voor de Sport Groningen vindt van wel. Onze taak is niet in kaart te brengen welke partijen een gezonde leefstijl hoog op de politieke agenda hebben staan. Onze verantwoordelijkheid als provinciale sportorganisatie is om mensen bewust te maken van het belang van een gezonde leefstijl. Ze te stimuleren en activeren om in beweging te komen en te ervaren hoe leuk bewegen is”, aldus Rob de Waard, directeur van de organisatie. Een mooi voorbeeld hiervan is een ouder iemand die zei: “Ik kijk uit naar het wekelijkse moment dat ik mag sporten. Ik zit beter in mijn vel, voel mij gezond en daarnaast is het nog gezellig ook”. Een win-win situatie, waarbij niemand buitenspel staat, volgens Rob de Waard.

Inwoners kunnen op 19 maart hun stem geven voor een gezonde provincie. De spreekwoordelijke bal ligt daarna bij de gemeente en de provincie.

 

 

Meer nieuws

Impuls voor duurzame sportverenigingen in Groningen

Met HiBike vaker op de fiets naar school

Huis voor de Sport Groningen sportformateur in Leeuwarden

Ouderen blijven in beweging bij OldStars Sport Groningen

Sportkracht Noord lanceert SportMatchNoord

Westerkwartier gaat voor lokaal sportakkoord

meer nieuws in het archief