Zoek binnen hvdsg.nl...

“Als je het niet probeert weet je niet hoe leuk het kan zijn”

Een interview met Marije Oosterhuis

Marije Oosterhuis is studente aan het Johan Cruyff College in Groningen. Ze volgt daar de opleiding Marketing en Communicatie. Maar dat is niet haar belangrijkste dagbesteding. Dat is namelijk zwemmen. Marije geldt als één van de grote talenten in Nederland op het gebied van aangepast sporten. Iedere week besteedt ze hiervoor ongeveer 20 uur aan zwemmen.

Aangepast zwemmen
Marije komt uit een echte zwemfamilie. Haar moeder en oudere zus hebben wedstrijd gezwommen en vanaf haar zesde is Marije ook vaak in het water te vinden. Ze deed bijvoorbeeld mee aan de Nationale Jeugdkampioenschappen. In 2008 stond haar leven op de kop. Er werd een tumor uit haar rechter bovenbeen verwijderd. Door de operatie verloor ze ook een aantal spieren in haar been waardoor ze nu zwemt met één been.
 

Heel bijzonder
In 2012 deed ze voor het eerst mee aan de Paralympische Spelen in Londen. Marije had nog niet verwacht dat ze mee zou doen in Londen dus deelname aan deze Spelen was als een kers op de slagroom. Heel bijzonder om mee te maken, zo groot en met al die verschillende sporten. Echt fantastisch om daar aan mee te mogen doen, aldus Marije. Haar grote doel is de Paralympische Spelen in Rio. Hier wil ze in 2016 een medaille halen op de 100 meter rugslag.
 

Eén van ‘De 14 van Johan’
Onlangs is Marije één van ‘De 14 van Johan’ geworden. Dit zijn 14 jonge sporters met een missie: nóg meer gehandicapte en niet gehandicapte jongeren in beweging brengen. Een jaar lang zetten zij zich als bijzonder ambassadeur in om het gedachtegoed van de Johan Cruyff Foundation en het Cruyff Institute uit te dragen. Stuk voor stuk zijn ze het springlevende bewijs van de vele buitengewone initiatieven van de Foundation en het Institute om sport op wat voor manier dan ook toegankelijker te maken voor de jeugd.

Ze wil zich graag inzetten voor de Foundation. “Het is heel goed wat ze doen, alle kinderen krijgen een eerlijke kans. Het lijkt me leuk om andere kinderen aan het bewegen en sporten te krijgen.”

Sportinstuif aangepast in beweging
Zaterdag 27 april vindt in Veendam de Sportinstuif aangepast in beweging plaats. Het lukt Marije helaas niet zelf aanwezig te zijn omdat ze op dat moment wedstrijden zwemt in Sheffield. Dit soort activiteiten vindt Marije belangrijk omdat het de mogelijkheid biedt om mensen zelf te laten ervaren hoe belangrijk sport is. Tegen iedereen die nog twijfelt over deelname aan de Sportinstuif zou Marije willen zeggen: “Je moet het gewoon proberen. Nee heb je, ja kan je krijgen. En als je de verschillende sporten niet probeert, weet je niet hoe leuk het kan zijn.”
 

Meer informatie over de Sportinstuif aangepast in beweging en over Marije als één van ‘De 14 van Johan’? Kijk op: www.hvdsg.nl/sportinstuif en www.cruyff-foundation.org.  

Meer nieuws

Impuls voor duurzame sportverenigingen in Groningen

Met HiBike vaker op de fiets naar school

Huis voor de Sport Groningen sportformateur in Leeuwarden

Ouderen blijven in beweging bij OldStars Sport Groningen

Sportkracht Noord lanceert SportMatchNoord

Westerkwartier gaat voor lokaal sportakkoord

meer nieuws in het archief