Zoek binnen hvdsg.nl...

Aanpak voetbalgeweld begint bij onszelf

De gewelddadige dood van een grensrechter op een voetbalveld in Almere heeft in Nederland veel losgemaakt. De publieke verontwaardiging is enorm en dat is begrijpelijk en volkomen terecht.
 

Joop van Dalfsen, sportconsulent van Huis voor de Sport Groningen en trainer/coach van Amicitia VMC in Groningen, heeft een mooie bijdrage geleverd aan de landelijke discussie met een ingezonden brief aan het Dagblad van het Noorden van 5 december 2012.

Voor de korte termijn heeft de KNVB besloten om komend weekend het gehele amateurvoetbal in ons land af te gelasten. Een onvermijdelijke en juiste beslissing.

Daarnaast heeft de KNVB alle clubs opgeroepen om hun clubgebouwen dit weekend open te stellen en met alle betrokkenen in discussie te gaan hoe deze geweldsspiraal te doorbreken.

De KNVB geeft hiermee terecht aan dat zij dit probleem niet alleen kan oplossen. Voetbalbond, verenigingen, besturen, trainers, spelers, ouders, scheidsrechters, grensrechters, jeugdleiders en alle andere vrijwilligers spelen hierin een rol.
Een voetballoos weekend, stille tochten en discussies in alle media en voetbalkantines zijn op zich goed. Maar in deze snelle tijd vergeten we dit vaak ook weer met hetzelfde tempo en gaan media en wijzelf weer rap over tot de orde van de dag tot het volgende incident zich aandient en de verontwaardiging voor even weer terugkeert.

Huis voor de Sport Groningen ondersteunt dan ook de oproep van de KNVB en hoopt dat komend weekend overal in het land op verstandige wijze gepraat wordt over de toekomst van de prachtige voetbalsport, waar vele honderdduizenden sportliefhebbers wekelijks zoveel plezier aan beleven.
Wij hopen dat er zich toekomstbestendige oplossingen aandienen en dat het niet bij deze korte bezinningsperiode blijft. Er is een structurele aanpak nodig die niet alleen bij de voetbalsport, maar in onze gehele samenleving het respect voor elkaar teruggeeft.

Vanzelfsprekend kan en mag de voetbalsport daarbij leren van goede gedragsregels bij andere sporten als bijvoorbeeld hockey, rugby en vele zaalsporten. En ook het slechte ‘voorbeeldgedrag’ van spelers, trainers, begeleiders en publiek in het betaalde voetbal moet aan de kaak worden gesteld.Maar zelfs dat is niet genoeg; voetbal speelt zich immers niet buiten maar in de samenleving af. De KNVB vertegenwoordigt een miljoen leden. En dat brengt ons al snel bij de opvoeding, ons onderwijs en ons dagelijks gedrag elders.

We houden ons steeds minder aan regels en hebben alsmaar minder respect voor gezag en autoriteit. Ook in het uitgaansleven, op scholen, in het verkeer, richting hulpverleners en gewoon op straat is deze tendens zichtbaar. Het vraagstuk van ons morele verval zit diep en overal.

De oplossing zit bij een ieder van onszelf en daar moeten we dan ook mee beginnen. Dat geldt dus ook voor mij. Hoe gedraag ik me als speler op het veld naar tegenstander, scheids- en grensrechter, langs de lijn of op de tribune, wat doe ik in het verkeer en op mijn werk? Ik zal die spiegel voorhouden, ik hoop dat vele anderen dat ook blijvend willen doen. Want het kwaad zit in ons allemaal en niet alleen bij die rotjongens die een grensrechter doodschopten.

Huis voor de Sport Groningen zal zich de komende periode beraden over de bijdrage die wij als ondersteuningsorganisatie aan de oplossing van dit vraagstuk kunnen bieden in de samenleving en dus ook in de sport. Wij streven immers niet voor niets naar een leefbare en vitale samenleving.
Maar voor nu willen wij allereerst onze betrokkenheid tonen.

Rob de Waard

Meer nieuws

Behoeftepeiling buurtsportcoaches oktober 2019

12 november: Sportcafé stad Groningen

November: "ALLE Groningers doen mee!"

Impuls voor duurzame sportverenigingen in Groningen

Met HiBike vaker op de fiets naar school

Huis voor de Sport Groningen sportformateur in Leeuwarden

Ouderen blijven in beweging bij OldStars Sport Groningen

meer nieuws in het archief